Nowe składniki biologicznie czynne wykorzystywane w żywieniu psów i kotów dr inż. Jacek Wilczak Znajomość właściwości fizykochemicznych czynnych substancji leczniczych zawartych w materiale roślinnym lub zwierzęcym, pozwala na prawidłowe ich wykorzystanie w leczeniu schorzeń [...] Czytaj dalej
Znaczenie rodzaju i jakości tłuszczu w żywieniu psów i kotów dr inż. Jacek Wilczak Tłuszcze (lipidy) są to związki niezbędne w pożywieniu kotów i psów. Główną rolą tłuszczy jest dostarczanie energii, gdyż są one jej najlepszym i najbardziej wydajnym źródłem. Bez [...] Czytaj dalej
Składniki mineralne w żywieniu psów i kotów dr inż. Jacek Wilczak Składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i fizjologicznych u zwierząt, warunkując ich wzrost, rozwój oraz zdrowie. Na pytania odpowiad [...] Czytaj dalej
Znaczenie białka w żywieniu psów i kotów dr inż. Jacek Wilczak Białka są niezbędne do tego, by organizm naszego czworonożnego podopiecznegobył w doskonałej formie zarówno fizycznej jak i psychicznej. Ważne, aby białko, jako jeden z głównyc [...] Czytaj dalej
Karmić, ale jak? dr inż. Jacek Wilczak Psa można karmić w różny sposób – pożywieniem, które przygotowujemy sami lub gotowymi karmami komercyjnymi. Każdy z modeli żywienia ma ma swoje zalety i wady, ale najważniejsze jest [...] Czytaj dalej
Pies na wadze dr inż. Jacek Wilczak Przyjmując psa pod swój dach, należy zapoznać się z podstawowymi zasadami żywienia, które zapewnią pupilowi zdrowie, prawidłowy rozwój i odpowiednią kondycję. Masa ciała, płeć, aktywność [...] Czytaj dalej