Artykuły

Żywienie psów alergików

4c679fb5d6371c4a87ff333e358ddd29zpk0909.jpg
Lek. wet.
Grzegorz Kacprzak

Psy, podobnie jak ludzi, dotykają różnego rodzaju alergie. Coraz częściej występującym u naszych podopiecznych problemem jest alergia pokarmowa, która oznacza, że pupil jest uczulony na określone składniki podawanej mu diety. Wszystkim zaniepokojonym właścicielom radzimy, co robić 
w takich sytuacjach.
Na pytania odpowiada 
lek. wet. Grzegorz Kacprzak 
z przychodni weterynaryjnej 
w Warszawie.

Czy to prawda, że alergia pokarmowa może wystąpić zarówno 
u psów młodych, jak i starszych?
Tak to prawda. Udokumentowane są przypadki alergii pokarmowej już 
u około półrocznych zwierząt. Jednak większość przypadków odnotowuje się między pierwszym a drugim rokiem życia. Alergie z reguły trwają całe życie, więc spotykamy się z nimi także w późniejszych latach. Należy pamiętać, że nie wszystkie tzw. sensacje jelitowe i towarzyszące im powikłania skórne mają podłoże immunologiczne, czyli są alergią pokarmową. Aby to stwierdzić, należy skonsultować ten fakt z lekarzem weterynarii. Pomoże on stwierdzić, czy mamy do czynienia z alergią pokarmową, czy z idiosynkrazją (wrodzoną nadwrażliwością), intoksykacją (wrażliwością na trujące składniki diety lub zawarte w nich toksyny) lub reakcją anafilaktoidalną na składniki diety zawierające histaminę (takie jak sery, sucha kiełbasa, pomidory).

Jakie psy mają szczególne predyspozycje do wystąpienia alergii pokarmowej?
Nie można jednoznacznie określić, które psy są szczególnie predysponowane do jej wystąpienia. Łatwiej określić czynniki ją potęgujące, np. atopię czy niewydolność trzustki. Reakcja alergiczna może wystąpić praktycznie u każdego przedstawiciela psiej gromady. Liczba alergenów jest imponująca i nie zawiera się jedynie 
w głównych sprawcach, czyli białkach i glikoproteinach, ale dotyczy większej ilości składników i dodatków spożywczych. Wystąpić mogą również reakcje krzyżowe dwóch lub więcej alergenów.

Czy są rasy psów, u których alergia pokarmowa występuje częściej niż u innych?
Alergia pokarmowa może dotyczyć każdego psa, bez względu na płeć czy wiek. Są jednak rasy, u których częściej spotykamy się z tym problemem. Należą do nich m.in.: boksery, cocker spaniele, owczarki colli, dalmatyńczyki, jamniki, retrievery czy west highland white teriery oraz przedstawiciele ras rzadziej występujących, 
tj. lhasa apso, shar pei i springer spanieli.

Jak zapobiec wystąpieniu u naszego pupila alergii pokarmowej?
Dopóki nie wystąpią objawy tej choroby, dopóty nie ma na nią sposobu. Stosowanie 
w żywieniu wysokiej jakości karm zawierających składniki o obniżonej immunogenności czy używając jako podstawę żywienia źródła białek i cukrów nie używanych wcześniej (np. kaczka, królik, struś; kukurydza, tapioka) są w stanie zminimalizować wystąpienie choroby. Jednak nie zalecam samodzielnego stosowania diet hypoalergicznych bez wcześniejszego potwierdzenia alergii pokarmowej przez lekarza wterynarii.

Co powinien zrobić właściciel, jeśli odkryje, że jego pies jest uczulony na jakiś składnik pokarmu?
Powinien udać się ze zwierzakiem do lekarza prowadzącego lub wyznaczonego przez niego specjalisty w celu rozpoczęcia diety eliminacyjnej. Warto przed taką wizytą wynotować cały jadłospis pupila (łącznie z tym, co pupil podjada na spacerze). Jest to niezbędne dla dalszego postępowania terapeutycznego. Jeśli stosujemy dietę eliminacyjną, ważne jest jej rygorystyczne przestrzeganie. Wszelkie od niej odstępstwa oznaczają bowiem konieczność rozpoczęcia jej od nowa. Następnie ustala się odpowiednią dietę lub przechodzi na gotową dietę hypoalergiczną.

Na czym polega korzystne oddziaływanie diet hypoalergicznych?
Na rynku dostępne są różne diety dla zwierząt alergików. Ze względu na zastosowane w nich źródła białka możemy podzielić je na trzy grupy. Pierwsza to karmy z niecałkowicie wyselekcjonowanym białkiem, druga to karmy z całkowicie wyselekcjonowanym białkiem oraz trzecia grupa karm zawierająca hydrolizaty białkowe. Zaletą tych ostatnich jest to, że proces hydrolizy fragmentuje białko do lżejszych cząsteczkowo peptydów, co znacznie obniża ich zdolności alergizujące. Kolejnymi atutami są wygoda oraz możliwość długotrwałego ich stosowania jako jedynego pokarmu. Poszukiwania możliwie najlepszego źródła białka zwróciły uwagę producentów karm na strusinę. Wyniki jej stosowania są więcej niż zadowalające.


PAMIĘTAJ
Aby ustalić, jak powinien być żywiony Twój pies, skonsultuj się z lekarzem weterynarii.