Artykuły

Żywienie młodego kota dostosowane do jego rozwoju

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg

Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.


Właściwe żywienie małego kota jest kluczowe dla jego zdrowia fizycznego i emocjonalnego. Najważniejszym celem jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników, które pomogą mu w utrzymaniu dobrej kondycji również na dorosłym etapie życia.

W jaki sposób należy prawidłowo żywić kota od wieku 2 miesięcy po odebraniu go od hodowcy?

Żywienie młodych organizmów poza podstawową rolą jaką jest dostarczenie im wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach zabezpieczających ich prawidłowy wzrost i rozwój, powinno także kształtować ich nawyki żywieniowe, preferencje smakowe, ale także być pomocne w socjalizacji. W pierwszych dniach po odstawieniu pokarm kociąt przede wszystkim musi być bogaty w tłuszcz i białko – składniki, które dostarczą zarówno łatwo­przyswajalną energię jak i materiał budulcowy dla rosnącego organizmu. Istotna jest jakość białka, które szczególnie w tym okresie powinno być pełnowartościowe i łatwostrawne, a jego ilość w diecie/karmie jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku kotów dorosłych.

Jakie składniki są wskazane, a jakie nie powinny występować w żywieniu młodych kotów?

W czasie wzrostu organizmu zwiększa się zapotrzebowanie na wybrane składniki odżywcze oraz – chyba najistotniejsze – zmieniają się proporcje między poszczególnymi składnikami odżywczymi. Koty są zwierzętami mięsożernymi, dlatego też w podawanym im pokarmie podstawę powinno stanowić mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Wymaga tego specyfika przemian metabolicznych składników odżywczych zachodzących w organizmie zwierzęcia, w tym kota dopiero co rozpoczynającego swoją dorosłą przygodę. Ze względów smakowych młode organizmy preferują białko zwierzęce, a prawdopodobnie decyduje o tym duża zawartość w mięsie glutaminianu, który pobudza kubki smakowe wrażliwe na smak umami. Należy podkreślić, że większość surowców pochodzenia zwierzęcego, oprócz białka jest także źródłem tłuszczu, który w równie istotny sposób wpływa na postrzeganie atrakcyjności danej karmy przez koty. W surowcach przeznaczonych do produkcji karm – szczególnie ważna jest zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych. Łosoś oraz kurczak to surowce będące źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należących do dwóch ważnych rodzin: kwasów n-3 i n-6. Ze względu na specyfikę metabolizmu pokarmu kotów, w przeciwieństwie do pokarmu psów, powinien zawierać większą ilość kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Najlepszym ich źródłem są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Dopiero w przypadku braku możliwości bilansowania ich składu w karmie za pomocą tych surowców stosuje się dodatki tłuszczów rybich i olejów roślinnych. W przypadku żywienia zwierząt rosnących ilość tłuszczu w ich diecie powinna być znacząca. Niezmiernie cenne są końcowe produkty metabolizmu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Oba te kwasy oprócz tego, że są odpowiedzialne za kontrolę procesów zapalnych w każdej komórce, to odpowiadają za prawidłowe funkcje mózgu (szczególnie funkcje poznawcze), procesy rozrodcze oraz prawidłowe uwrażliwienia komórek na działanie endogennych hormonów.