Starannie dobrana dieta psa
Na zdrowie psa dorosłego wpływają składniki odżywcze oraz związki biologicznie czynne zawarte w diecie. Tylko wysoka ich jakość daje pewność utrzymania zdrowia zwierzęcia. Gwarancją prawidłowej diety psa dorosłego jest m.in. jej urozmaicenie.
Na czym polegają różnice w odżywianiu psów dorosłych, które mają różne style życia?
Różnica polega na różnym zapotrzebowaniu nie tylko na składniki energetyczne. Pies aktywny zużywa w ciągu doby znacznie więcej energii i dla zachowania stałego bilansu energetycznego powinien te straty energii rekompensować w postaci wysokoenergetycznych składników odżywczych: głównie w postaci tłuszczów i węglowodanów. Błędem jest także założenie, że tylko te składniki powinny znaleźć się w większej ilości w diecie psa aktywnego – należy dietę takiego psa zbilansować pod kątem zwiększonego zapotrzebowania na składniki witaminowe: witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne.
Jakie składniki mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy psa?
W karmie dedykowanej psom dorosłym powinny znaleźć się źródła składników o charakterze prebiotycznym, które regulują i stymulują rozwój przewodu pokarmowego oraz flory bakteryjnej w nim się znajdującej, a także niwelują skutki ewentualnej nietolerancji pokarmowej. Związkami o udowodnionych właściwościach prebiotycznych są np. mannooligosacharydy, bądź fruktooligosacharydy, które posiadają tę przydatną cechę, że podawane młodym organizmom nie stymulują procesów fermentacyjnych i nie przyczyniają się do powstawania biegunek. Wyniki badań naukowych zwracają uwagę na bardzo pozytywny wpływ beta-glukanów na rozwój przewodu pokarmowego, ze szczególnym wskazaniem na selektywną stymulację komórek układu odpornościowego wchodzących w skład skupisk tkanki limfoidalnej wbudowanej w ścianę przewodu pokarmowego.
Jakie znaczenie w diecie psa dorosłego mają nienasycone kwasy tłuszczowe?
Szczególnie istotne z punktu widzenia wpływu na utrzymanie optymalnego stanu zdrowia psów dorosłych są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim te z rodziny n-3 i ich końcowe metabolity – kwasy EPA i DHA. Cennym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 są bowiem tłuszcze zarówno pochodzenia roślinnego (oleje wiesiołkowy, lniany, z ogórecznika, rzepakowy) jak i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (skórki drobiowe, tłuste mięso, tran). Rola tych kwasów jest nie do przecenienia: odpowiadają one za prawidłowy rozwój układu nerwowego, modulują reakcje odpornościowe i kontrolują procesy zapalne.
Jakie błędy żywieniowe może popełnić opiekun psa?
Najczęściej popełniane błędy to: nieprawidłowe dostosowanie wartości energetycznej dawki pokarmowej do zapotrzebowania, źle zbilansowana dieta będąca przyczyną niedoborów składników odżywczych, brak urozmaicenia, nadmierne stosowanie suplementów oraz wykorzystywanie w żywieniu przekąsek i produktów zakazanych. Ich stosowanie w nadmiarze może być przyczyną nadwagi i otyłości, gdyż są to produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Wyedukowany właściciel powinien traktować przekąski, jako dodatkowe źródło energii i uwzględniać ich kaloryczność w bilansowaniu dobowego zapotrzebowania energetycznego swojego psa. Do produktów zakazanych w żywieniu psów należą m.in. czekolada, cebula i twarde orzechy.