Artykuły

Sposoby żywienia psów

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg


Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.


Każdy opiekun czworonoga stanął kiedyś przed ważną decyzją, jaką jest wybór karmy dla swojego podopiecznego. Czy lepiej zdecydować się na karmę suchą czy mokrą? Jest to istotne pytanie. Te dwa rodzaje gotowego pożywienia
różnią się bowiem składem, sposobem produkcji czy przechowywaniem.

Jakie są różnice w żywieniu dorosłych psów karmą mokrą i karmą suchą?

Pytanie ciekawe, ale jednocześnie trudne. Powodem są przede wszystkim różnice między tymi dwoma modelami żywienia psów. Każdy z nich bazuje na wykorzystaniu skrajnie różnych postaci karmy. Z punku widzenia opiekuna psa informacją dla niego kluczową jest, że zarówno bytowa karma mokra, jak i bytowa karma sucha są produktami pokrywającymi zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Karmy powinny być dostosowane do aktualnej fazy wzrostu, rozwoju czy kondycji psa. Ilość wszystkich składników odżywczych znajdujących się w gotowym produkcie, jest konsekwencją wykorzystanych w produkcji surowców. Od ich jakości i wartości odżywczej zależy końcowy skład karmy. Należy jednak pamiętać, iż między karmą suchą i karmą mokrą istnieją zasadnicze różnice, które mogą mieć przełożenie na funkcjonowanie poszczególnych układów, chociażby układu pokarmowego szczególnie organizmów młodych. Najważniejszą różnicą między karmą mokrą, a karmą suchą jest stopień przetworzenia surowców wykorzystanych do ich produkcji oraz wynikająca z tego trwałość końcowa. Karmy suche charakteryzujące się niską wilgotnością – ale nie na tyle niską, żeby ograniczała ona rozwój mikroorganizmów, muszą zawierać dodatkowe substancje. Są to konserwanty zabezpieczające jakość mikrobiologiczną, przeciwutleniacze hamujące proces oksydacyjnej peroksydacji kwasów tłuszczowych oraz dodatki m.in. witamin i składników mineralnych, stosowane w celu zrekompensowania strat powstałych np. w czasie obróbki przemysłowej. Obecność wszystkich tych substancji gwarantuje trwałość i zachowanie wartości odżywczych karmy suchej przez długi czas. W przeciwieństwie do karmy suchej, karma mokra dobrej jakości produkowana jest z surowców nieprzetworzonych wcześniej, a dzięki sterylizacji w zamkniętym opakowaniu jednostkowym (puszka, saszetka) nie wymaga obecności syntetycznych substancji konserwujących i przeciwutleniających. Trwałość karmy mokrej w szczelnym opakowaniu jest długa, natomiast po otwarciu powinna być przechowywana w warunkach chłodniczych przez bardzo krótki czas. Ważnym aspektem przemawiającym na korzyść karm mokrych jest to, że proces przetwórczy – sterylizacja, w mniejszym stopniu niż ekstruzja – stosowana w przypadku karm suchych, wpływa na straty wartości odżywczej gotowego produktu. Dodatkowo w czasie sterylizacji nie powstają szkodliwe związki, które posiadają potencjalnie negatywny wpływ na wybrane funkcje organizmu.

W jakich przypadkach jest szczególnie polecane, żywienie karmą mokrą?

Ważnym czynnikiem różniącym karmy suche od karm mokrych jest także tzw. współczynnik strawności poszczególnych składników odżywczych: wyższy dla białek w przypadku karm mokrych. Stąd też karmy mokre są produktem lekkostrawnym i precyzyjnie dostosowanym dla żywienia szczególnie szczeniąt, osobników starszych czy będących w okresie rekonwalescencji. Łatwość wchłaniania składników odżywczych, głównie białka i kwasów tłuszczowych, jest szczególnie istotna w okresach regeneracji organizmu po chorobie. Prawidłowy stan odżywienia organizmu jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia, ale także poprawia skuteczność prowadzonych terapii leczniczych.