Artykuły

Sposób żywienia kota dorosłego

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg

Na pytanie odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.


Podstawowe zasady żywienia kotów sprowadzają się do uwzględnienia ich specyficznych przemian metabolicznych. Przy umiejętnym dobraniu surowców dieta, zapewnienia im wszystkie składniki odżywcze.

Jak należy żywić dorosłego kota z uwzględnieniem jego potrzeb żywieniowych i profilaktyki zdrowia?

Poza tym, że dieta kota musi zawierać wszystkie niezbędne aminokwasy, które decydują o jakości białka i stanowią o jego pełnowartościowości, wśród niezbędnych składników w diecie kota, musi znaleźć się tauryna, która jest produktem końcowym metabolizmu aminokwasów siarkowych: metioniny i cystyny. Koty w odróżnieniu do psów nie są w stanie syntetyzować wystarczającej jej ilości, a dodatkowo są specyficznie wrażliwe na jej niedobór, gdyż produkcja soli żółciowych niezbędnych do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników tłuszczowych jest całkowicie uzależniona właśnie od tauryny. Wśród innych niezbędnych składników w diecie kota są kwasy tłuszczowe nienasycone, a przede wszystkim kwas arachidonowy, który nie powstaje w wątrobie kotów ze względu na brak aktywności enzymów niezbędnych do jego syntezy. Źródłami zarówno tauryny jak i kwasu arachidonowego są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego – stąd też wynika bezwzględność stosowania tych surowców w żywieniu kotów. Wśród innych specyficznych potrzeb żywieniowych kota, należy wskazać inne poziomy zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze niż w przypadku psów. Wyższe są zapotrzebowanie na energię pochodzącą z tłuszczu oraz zawartości witamin w ich diecie.

Ważnym zagadnieniem związanym bezpośrednio z żywieniem kota jest zapotrzebowanie na wodę. Metabolizm białka w organizmie kota zachodzi przy wyjątkowo dużym wykorzystaniu wody. Szacuje się, że na metabolizowanie 1 g białka w wątrobie kota potrzebne jest aż około 7 g wody. Dlatego tak istotnym czynnikiem regulujących jego wydajność jest pobieranie wody przez kota. Każdy opiekun wie, że picie wody przez zwierzaka nie jest regularne, jest raczej cechą indywidualną i trudną do wyegzekwowania. Dlatego też najlepszym i najpewniejszym źródłem wody w diecie kota jest karma mokra, która przede wszystkim zapewnia uczucie sytości, a ponadto częściowo zaspokaja pragnienie czworonoga. Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego wzbogacone są o odpowiednią ilość płynów, dlatego pobierane wraz z karmą, stanowią źródło wody oraz rozpuszczonych w niej składników mineralnych, witamin, ale także białek i substancji biologicznie czynnych. W żywieniu kotów nie ma bezpieczniejszej i pewniejszej metody bilansowania wody w ich organizmie. Bez względu na wybór modelu żywienia kota ilość pokarmu, jego kaloryczność oraz ilość składników odżywczych muszą być dostosowane do masy ciała kota, fazy jego wzrostu i dodatkowych aktywności fizycznych. O ile w przypadku gotowej karmy mokrej zadanie opiekuna, sprowadza się do przestrzegania zaleceń producenta, dotyczących ilości podawanej karmy, to w przypadku żywienia karmą domową należy dysponować wystarczającą wiedzą na temat wymagań żywieniowych swojego zwierzęcia. Pomocni w tym będą lekarze weterynarii lub dietetycy, którzy na podstawie podstawowych parametrów ciała i wywiadu zaproponują dawki pokarmowe spełniające normy zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.Jeżeli takiej wiedzy nie posiada opiekun, najczęstszym błędem przez niego popełnianym jest zbyt wysoka kaloryczność pokarmu, która prowadzi do nadwagi i otyłości. Systematycznie przekraczając dobowe zapotrzebowanie na energię o np. 20%, przez okres jednego miesiąca, kot 5-6 kg zyska dodatkowe 10-15% masy ciała.