Artykuły

Przepis na zdrowe żywienie kota

38a4499ea4c702f39b9e9a1db36e697es13.jpg
Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.

Jeśli chcemy, aby mruczący podopieczni żyli z nami jak najdłużej, powinniśmy im zapewnić odpowiednie pożywienie. Karma zbilansowana to taka, która w odpowiednich ilościach zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i jednocześnie uwzględnia specyficzne wymogi żywieniowe wynikające np. ze specyficznych stanów fizjologicznych.

Jaki rodzaj karmy podawać kotu częściej?
Występują dwa modele żywienia kota (karma mokra i karma sucha), które różnią się pod wieloma względami. W produkcji karmy suchej wykorzystuje się najczęściej półprodukty wcześniej poddane długotrwałej obróbce termicznej (zagęszczone, wysuszone) oraz metodę, która w zdecydowany sposób wpływa na wartość odżywczą gotowego produktu. Ekstruzja zmniejsza strawność składników białkowych natomiast zwiększa strawność składników czyniąc ją źródłem łatwowchłanialnych węglowodanów. Producenci karm suchych poprzez dodatek różnych form włókna pokarmowego mogą zmniejszać współczynnik strawności, ale odbywa się to kosztem wchłaniania innych cennych składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). Forma obróbki – ekstruzja – powoduje, że karma sucha zawiera najmniejszą ilość wody i jest zaliczana do karm wysoko przetworzonych, a dodatkowo poprzez dodatek najczęściej syntetycznych przeciwutleniaczy i konserwantów. Należy do produktów o długim terminie przydatności do spożycia. Zaletą karm suchych jest to, że producenci chcąc podnieść ich walory odżywcze stosują dodatki substancji czynnych, bądź surowców je zawierających, które w dużym stopniu urozmaicają taką karmę. Sposób produkcji karm mokrych w mniejszym stopniu zmniejsza wartość odżywczą gotowego produktu – sterylizacja nie zmienia strawności składników białkowych i tłuszczowych, a w żywieniu kotów w większym stopniu zależy nam na stosowaniu karm o wysokim współczynniku strawności białka i tłuszczu, gdyż związki te są podstawowymi składnikami budującymi tkanki oraz dostarczającymi energii. Dodatkowo sterylizacja gwarantuje czystość mikrobiologiczną gotowej karmy – nie jest konieczne stosowanie dodatków substancji konserwujących. Karma mokra w największym stopniu przypomina karmę domową, a poprzez wykorzystanie w produkcji głównie mięsa i produktów pochodzenia mięsnego pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, bez konieczności uzupełniania ich w karmie poprzez podawanie półproduktów nie będących surowcami spożywanymi przez koty. Ważnym argumentem promującym karmę mokrą jest fakt jej wyższej wilgotności. Ma to decydujące znaczenie w przypadku kotów, które fizjologicznie mają mniejszą tendencję do picia wody i dlatego też głównym jej źródłem dla kota jest jego pokarm. Nieprawidłowy bilans wodny ma decydujące znaczenie w powstawaniu schorzeń nerek i przyczynia się do nieprawidłowego przebiegu przemian metabolicznych.

Na jakie schorzenia mogą być narażone koty, które nie pozyskują odpowiednio zbilansowanej karmy?
Karma, która zawiera zarówno zbyt małą, jak i zbyt dużą ilość składników odżywczych może doprowadzić do powstania stanów patologicznych takich jak: niedożywienie, otyłość, otyłość z objawami niedoborów pokarmowych wybranych składników odżywczych, stany zapalne itp. Pewnym jest także, że jakość karmy odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób dietozależnych: cukrzycy i nowotworów głównie przewodu pokarmowego. Ważne jest także uświadomienie właścicieli, że dzięki prawidłowo zbilansowanej diecie można spowolnić skutki naturalnego procesu fizjologicznego jakim jest starzenie się.