Artykuły

Menu dla młodego kota

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg

Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.


Koty są zwierzętami mięsożernymi, dlatego też w podawanym im pokarmie podstawę powinno stanowić mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Wymaga tego specyfika przemian metabolicznych składników odżywczych zachodzących w ich organizmach. Ze względów smakowych, koty preferują białko zwierzęce. Decyduje o tym duża zawartość glutaminianu w mięsie, który pobudza kubki smakowe wrażliwe na smak umami.

Jakich składników odżywczych potrzebuje organizm rosnącego kota?

W surowcach przeznaczonych do produkcji karm dla kotów szczególnie ważna jest zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych. Ze względu na specyfikę metabolizmu, pokarmu dla kotów, w przeciwieństwie do pokarmu dla psów, powinien zawierać większą ilość kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Najlepszym ich źródłem są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Dopiero w przypadku braku możliwości bilansowania ich składu w karmie, za pomocą tych surowców stosuje się dodatki tłuszczów rybich i olejów roślinnych. Ilość tłuszczu w diecie kotów rosnących powinna być znacząca. Niezmiernie cenne są końcowe produkty metabolizmu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Oba te kwasy oprócz tego, że są odpowiedzialne za kontrolę procesów zapalnych w każdej komórce, odpowiadają za prawidłowe funkcje mózgu (szczególnie funkcje poznawcze), procesy rozrodcze oraz prawidłowe uwrażliwienia komórek na działanie endogennych hormonów.

Jakie składniki mineralne i witaminy są niezbędne w żywieniu kota juniora?

W żywieniu wykorzystującym karmy komercyjne, opiekun kotów ma pewność, że wykorzystywana karma pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Rolą producenta jest dbanie o to, żeby ich odpowiednia ilość była zawarta w karmie. Dlatego też problem prawidłowego bilansowania składników mineralnych i witaminowych, dotyczy przede wszystkim żywienia domowego. Wśród najważniejszych składników, których nieodpowiedni bilans przyczynia się do nieprawidłowego wzrostu i rozwoju kocich juniorów należą: wapń, fosfor, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, szczególnie B12 oraz witamina E. Z kolei nadmierna ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wynikająca przykładowo ze zbyt często i w zbyt dużych ilościach podawanych podrobów, może prowadzić do hiperwitaminozy. W tym miejscu należy jednoznacznie podkreślić, że w żywieniu kocich juniorów istotne są wszystkie składniki mineralne i witaminy, ale w ilościach i proporcjach ściśle określonych.

Jakie mięso jest odpowiednie dla młodego kota?

Do najczęściej stosowanych składników pokarmu będących źródłem białka w pokarmach domowych i karmach komercyjnych dla kotów należą: kurczak, królik oraz tuńczyk. Dzięki bogatej kompozycji aminokwasów oraz wysokiej ilości białka ten rodzaj surowców jest pełnowartościowy czyli taki, który zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Jednocześnie każdy ze składników stosowanych w karmach oddzielnie bądź łącznie pozwala na urozmaicanie codziennej diety kotów, szczególnie rosnących. Takie zróżnicowanie diety kocich juniorów pozwoli w większym stopniu akceptować większą ilość smaków w życiu dorosłym. Białko z mięsa królika zawiera dużą ilość tryptofanu, aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Z kolei białko z tuńczyka to cenne źródło metioniny i cystyny, aminokwasów deficytowych w innych surowcach pochodzenia zwierzęcego. Natomiast białko z kurczaka posiada wyrównany skład aminokwasowy, w którym istotna jest ilość lizyny i leucyny.