Artykuły

Kot prawidłowo żywiony

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg

Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.


Dieta kota znacząco różni się od diety psa. Przede wszystkim, w żywieniu domowego tygrysa, podstawową rolę odgrywa białko pochodzenia zwierzęcego. Warto także suplementować niezbędne składniki odżywcze takie jak tauryna.

Na czym polega prawidłowe żywienie kota?

Tak postawione pytanie wymaga jednej odpowiedzi. Prawidłowe żywienie kota polega na ścisłym przestrzeganiu zaleceń żywieniowych, uwzględniających specyfikę procesów trawienia i metabolizowania składników odżywczych. Koty w inny sposób metabolizują niektóre składniki odżywcze, pozyskując energię niezbędną do prowadzenia aktywności życiowych. Źródłem składników odżywczych są surowce spożywcze wykorzystywane do produkcji karm dla kotów i są to: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Wśród nich na tym samym poziomie ważności ustawiłbym mięso, traktowane jako tkanka mięśniowa zwierząt (wołowina, drób, wieprzowina i wszelkie inne) oraz surowce pochodzenia zwierzęcego. Mięso stanowi wartościowe źródło białka i tłuszczu, a reszta surowców oprócz cennych kwasów tłuszczowych białka, jest dobrym źródłem składników witaminowych i mineralnych. Dieta kota powinna zawierać wszystkie ze wspomnianych surowców, gdyż tylko w ten sposób możliwe jest stworzenie pełnowartościowego posiłku dla kota bez narażania go na ryzyko niedoboru wybranych składników odżywczych. Specyfika metabolizmu komórkowego kota zakłada konieczność dostarczania wraz z dietą specyficznych egzogennych składników odżywczych, których organizm kota nie jest w stanie sam wyprodukować. Należą do nich przede wszystkim tauryna, kwas arachidonowy i witamina A – i to właśnie ich źródłem są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Błędem jest zatem próba implementacji w żywieniu kota diet wegetariańskich i wegańskich. Takie postępowanie w dłuższej perspektywie wpłynie na jakość zdrowia i życia kota.

Jakie produkty są niewskazane w diecie kota?

Jeżeli w diecie kota wykorzystywany jest jedynie model żywienia jakim jest gotowa karma mokra to jedynym ryzykiem, na jakie może być narażony kot, są podawane jako smakołyki produkty niewskazane dla kota: mocno przyprawione kawałki mięsa, resztki potraw przygotowywanych z myślą o opiekunach czworonoga, niektóre owoce np. cytrusowe. Chociaż należy zaznaczyć, że nawet kawałek żółtego sera może być przyczyną niestrawności i pogorszenia się samopoczucia kota. Odrębnym zagadnieniem są czynniki znajdujące się w bezpośrednim otoczeniu kota: środki czystości, rośliny – myślę, że każdy uważny opiekun zna na pamięć całą listę roślin doniczkowych i ziół, które nigdy w otoczeniu kota nie powinny się znaleźć. Warto zaznaczyć, że czynnikiem niwelującym ryzyko zatruć pokarmowych jest świadome i umiejętne postępowanie opiekuna. Wykorzystywanie w żywieniu kota surowego mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, niesie ze sobą ryzyko zatruć: od wirusowych, poprzez bakteryjne, kończąc na parazytologicznych. Dbałość o jakość mikrobiologiczną surowców powinna być wtedy wyjątkowa. Nie ma żadnych podstaw sądzić, że ten model żywienia różni się od żywienia za pomocą karmy
mokrej, a podobnie jak w przypadku niezbilansowanego żywienia domowego, może powodować powstawanie objawów wynikających zarówno z niedoborów, jak i nadmiarów składników odżywczych.