Jak żywić psa smacznie i zdrowo
Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Katedry Dietetyki SGGW w Warszawie
Na zdrowie psa dorosłego wpływają składniki odżywcze oraz związki biologicznie czynne zawarte w diecie. Tylko wysoka ich jakość daje pewność utrzymania zdrowia zwierzęcia. Gwarancją prawidłowej diety psa dorosłego jest m.in. jej urozmaicenie. Zawartość poszczególnych składników pokarmu lub ilość gotowej karmy muszą być dostosowane do aktualnych potrzeb żywieniowych uwzględniających wiek, aktywność fizyczną, temperaturę, w której przebywa pies czy specyficzne stany fizjologiczne: ciąża i laktacja.
Czego pies nie powinien jeść, czyli jakie błędy żywieniowe popełniamy w karmieniu psa?
Najczęściej popełniane błędy to: nieprawidłowe dostosowanie wartości energetycznej dawki pokarmowej do zapotrzebowania, źle zbilansowana dieta będąca przyczyną niedoborów składników odżywczych, brak urozmaicenia, nadmierne stosowanie suplementów oraz wykorzystywanie w żywieniu przekąsek i produktów zakazanych. Ich stosowanie w nadmiarze może być przyczyną nadwagi i otyłości, gdyż są to produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Wyedukowany właściciel powinien traktować przekąski, jako dodatkowe źródło energii i uwzględniać ich kaloryczność w bilansowaniu dobowego zapotrzebowania energetycznego swojego psa. Do produktów zakazanych
w żywieniu psów należą m.in. czekolada, cebula
i twarde orzechy.
Czy ma znaczenie różnorodność konsystencji podawanych pokarmów?
Tak. Przykładowo karma sucha, stanowiąca twarde cząstki, jest czynnikiem zmniejszającym ryzyko powstawania płytki nazębnej będącej przyczyną chorób przyzębia, ale jest produktem o zmniejszonej strawności składników odżywczych i pamiętać należy o zapewnieniu psu dostępu do świeżej wody. Karma mokra takich właściwości ściernych nie posiada i należałoby podawać psu twarde elementy do ścierania płytki nazębnej. Dodatkowo karma mokra (puszka, baton, karma domowa) wywiera bardziej fizjologiczny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Jaka jest różnica pomiędzy karmą suchą a produktami z puszki czy batonami?
Podstawowa różnica polega na zawartości suchej masy. Karma sucha dzięki procesowi, jakiemu przechodzi, zawiera najmniejszą ilość wody i jest zaliczana do karm wysoko przetworzonych. Karmy puszkowe, bądź w postaci batona opakowanego folią,
w największym stopniu przypominają karmę domową i charakteryzują się wysoką wilgotnością. Druga istotna różnica polega na strawności składników odżywczych: karma sucha posiada niskie współczynniki strawności białka, natomiast wysokie współczynniki strawności węglowodanów – będąc w ten sposób źródłem łatwostrawnych węglowodanów. W żywieniu szczeniąt i psów dorosłych
w większym stopniu zależy nam na stosowaniu karm o wysokim współczynniku strawności białka i tłuszczu, gdyż budują tkanki oraz dostarczają energii.
Na rynku pojawiły się pasztety z mięsem, a niektóre z warzywami. Na co należy zwrócić uwagę, by wybrać właściwy produkt?
Podstawowa zasada dotycząca wyboru karmy mokrej powinna dotyczyć zadeklarowanej na opakowaniu przez producenta procentowej zawartości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego – im więcej tym lepiej. Dodatek warzyw jest cennym uzupełnieniem dobrze zbilansowanej karmy i może podnieść jej walory odżywcze, ale nie może stanowić głównego składnika karmy. Warzywa regulują procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym oraz są cennym uzupełnieniem diety w składniki mineralne, witaminowe oraz związki biologicznie czynne. Wskaźnikiem jakości karmy mokrej może być także mała ilość dodatków i substancji dodawanych w procesie produkcji – świadczy to o pokryciu zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze w oparciu o surowce naturalnego pochodzenia. Karma mokra typu pasztet lub
w postaci grubo zmielonych kawałków surowców pochodzenia zwierzęcego nie wymaga dodawania skrobi, jako lepiszcza i jej wysoka wartość odżywcza wynika tylko i wyłącznie z zawartości białka, składników tłuszczowych i dobrze przyswajalnych składników mineralnych i witaminowych.
Co robić, gdy pies nie zjada całej porcji pokarmu od razu?
Podstawowa zasada żywienia psów dorosłych, to podawanie minimum dwóch posiłków dzienne oraz jeżeli pies nie zjada całego posiłku – chowanie go. Takie postępowanie ma na celu wytworzenie prawidłowych nawyków żywieniowych nieprowadzących do częstego podjadania. Karmę mokrą (po jej otwarciu) i domową, przechowujemy
w lodówce – w temp. pokojowej powstaje zagrożenie mikrobiologiczne dla psa, może dochodzić też do utleniania kwasów tłuszczowych, a produkty ich utlenienia są toksyczne.