Idealny skład diety kota
Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.
W przypadku żywienia kotów, produkty pochodzenia zwierzęcego są lepszym źródłem białka, niż te pochodzenia roślinnego, których w diecie kotów nie powinno być zbyt dużo.
Jaka zawartość mięsa jest wskazana w diecie kociej i dlaczego?
Koty są zwierzętami mięsożernymi, dlatego też w podawanym im pokarmie podstawę powinno stanowić mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Wymaga tego specyfika przemian metabolicznych składników odżywczych zachodzących w organizmie kota. Ze względów smakowych koty preferują białko zwierzęce, a prawdopodobnie decyduje o tym duża zawartość glutaminianu w mięsie, który pobudza kubki smakowe wrażliwe na smak umami. Smak umami jest jednym z pięciu podstawowych smaków odbieranych przez kubki smakowe zlokalizowane na języku przez receptory kwasu glutaminowego. Ilość mięsa w diecie kota powinna być konsekwencją bilansu wszystkich składników odżywczych, szczególnie tych, które decydują o energetyczności dawki pokarmowej. Większość surowców pochodzenia zwierzęcego, oprócz białka jest także źródłem tłuszczu, który w równie istotny sposób wpływa na postrzeganie atrakcyjności danej karmy przez koty. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze uwzględniające specyficzne wymagania metaboliczne kotów są bardzo precyzyjnie opracowanie i tylko ich przestrzeganie w produkcji karm komercyjnych lub bilansowaniu diety domowej daje gwarancje utrzymanie zdrowia zwierzaka na każdym etapie jego życia.
Jakie inne składniki powinna zawierać karma dla kota?
Ze względu na specyfikę metabolizmu kotów w karmach im dedykowanych muszą być zawarte tauryna oraz źródła kwasu arachidonowego. Oba te składniki są obecne w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo, chcąc zabezpieczyć prawidłowy wzrost i rozwój kota, w karmach powinny znaleźć się źródła kwasów tłuszczowych, zarówno n-3 jak i n-6, prebiotyków w postaci np. pochodnych oligofruktoz czy glukanów.
Czy zawartość zbóż w karmie może być niewskazana dla kota?
W karmach dla mruczka nie muszą występować zboża, ponieważ są one zbędne w jego diecie. Węglowodany, których źródłem są zboża mogą występować w żywieniu kota w niewielkiej ilości, natomiast wszystkie składniki odżywcze (w tym także węglowodany) kot pokrywa z surowców jakimi są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jakie rodzaje mięsa i ryb są pełnowartościowymi składnikami karmy mokrej?
Do najczęściej stosowanych składników pokarmu będących źródłem białka w pokarmach domowych i karmach komercyjnych dla kotów należą: kurczak, królik, tuńczyk oraz łosoś. Dzięki bogatej kompozycji aminokwasów oraz wysokiej ich ilości, białka z tych surowców można traktować jako pełnowartościowe, czyli takie które zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Jednocześnie każde z surowców stosowanych w karmach oddzielnie bądź łącznie pozwala na urozmaicanie codziennej diety kotów. Białko z mięsa królika zawiera dużą ilość tryptofanu, aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Z kolei białko z łososia czy z tuńczyka to cenne źródło metioniny i cystyny, aminokwasów deficytowych w innych surowcach pochodzenia zwierzęcego. Białko z kurczaka posiada wyrównany skład aminokwasowy, w którym istotna jest ilość lizyny i leucyny. Na podkreślenie zasługuje fakt, że o ilości wchłoniętych aminokwasów i peptydów dostarczonych z surowców pochodzenia zwierzęcego decyduje forma obróbki, im będzie ona degradacyjna na strukturę białka tym mniejsza jego ilość zostanie wykorzystana przez organizm.