Artykuły

„Human grade” w diecie psa

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg

Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.


Mięso i składniki pochodzenia zwierzęcego są podstawą diety psa. Zastosowanie surowców z kategorii „human grade” daje nam jako opiekunom dbającym o dobry stan zdrowia psa pewność, że producent zadbał o prawidłową ilość oraz jakość składników odżywczych w karmie.


Jak możemy opisać podstawowe zasady w żywieniu psów dorosłych?

Wszystkie składniki odżywcze oraz związki biologicznie czynne zawarte w diecie, wpływają na zdrowie psa dorosłego. Natomiast tylko ich klasa jest gwarancją utrzymania zdrowia pupila. Przykładowo wysoka jakość białka diety, determinowana jest poprzez jego skład aminokwasowy, który osiągniemy poprzez stosowanie składników o różnym pochodzeniu lub wysokiej jakości karmy. Można stwierdzić, że gwarancją odpowiedniej diety psa dorosłego jest m.in. jej urozmaicenie.

Czy różnią się od innych karmy dla psów wykonane z wykorzystaniem surowców „human grade”?

Podstawowym źródłem składników odżywczych dla psów jako zwierząt mięsożernych są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Ze względów smakowych, psy w większym stopniu preferują białko pochodzenia zwierzęcego, a decyduje o tym prawdopodobnie duża zawartość w mięsie glutaminianu, który pobudza kubki smakowe wrażliwe na smak umami. Umami jest jednym z pięciu podstawowych smaków, odbieranych przez kubki smakowe zlokalizowane na języku przez receptory kwasu glutaminowego. Bogata wartość odżywcza białek znajdujących się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanych do produkcji karm mokrych, zapewnia ich dużą smakowitość, także ze względu na wysoką zawartość kwasu glutaminowego. Cennymi składnikami mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego wpływającymi na jego walory smakowo-zapachowe są także niebiałkowe związki azotowe, produkty przemiany materii o dużej zawartości azotu i dobrej rozpuszczalności w wodzie takie jak: kreatyna i jej pochodne, kwasy nukleinowe i ich pochodne oraz pojedyncze aminokwasy i aminy. Dlatego też tak istotnym czynnikiem jest jakość surowców wykorzystywanych do ich produkcji. Zastosowanie surowców z kategorii „human grade” daje dodatkową pewność, że producent zadbał zarówno o prawidłową ilość, jak i wartość składników odżywczych.

Jaka jest rola kwasów z rodziny n-3 i n-6?

Tłuszcz dzięki temu, że większość substancji smakowych jest w nim lepiej rozpuszczalna, jest jednym z głównych składników karmy decydującym o jej smakowitości. Natomiast o wysokiej wartości odżywczej tłuszczu decyduje zawartość nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pełnią one wiele korzystnych funkcji w orga­nizmach zwierząt, stąd często określane są mianem kwasów niezbędnych. Rozwój nauki o żywieniu w ostatnich latach, przyczynił się także do poznania nowych funkcji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wiadomo, że są one niezbędne do rozwoju mózgu i układu nerwowego u młodych ssaków, zapewniają prawidłowe widzenie, chronią przed chorobami nerek i serca, a także mają bardzo korzystne działanie przeciwzapalne. W efekcie kwasy te są brane pod uwagę w przygotowywaniu receptur pokarmów dla młodych ssaków, jako substancje tak samo niezbędne jak białko czy witaminy. Szczególnie silne właściwości biologiczne wywierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3. Ich znaczenie jest szczególnie widoczne w zapobieganiu niektórym chorobom, szczególnie w stosunku do alergii i dermatoz na tle immunologicznym i hormonalnym, nowotworów skóry, atopowego zapalenia skóry czy świądu.