Artykuły

Dlaczego karma mokra dla psa

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg

Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.

Uwzględniając wysoką strawność, wilgotność i rodzaj surowców wykorzystywanych do jej produkcji, karma mokra jest zalecanym modelem żywienia na każdym etapie życia czworonoga. Najbardziej przypomina karmę domową.

Jakie są zalety karmy mokrej?

Karma mokra dzięki procesowi technologicznemu zachowuje wysoki poziom wilgotności, charakterystyczny dla surowców, z których została wyprodukowana. Proces ten gwarantuje utrzymanie wysokiej strawności wszystkich składników odżywczych, szczególnie tych, które stanowią podstawę żywienia psa, czyli białka i tłuszczu. W przeciwieństwie do karmy suchej, karma mokra odpowiednio dobrej jakości, produkowana jest z surowców nieprzetworzonych wcześniej, a dzięki sterylizacji w zamkniętym opakowaniu jednostkowym (puszka, saszetka) nie wymaga obecności syntetycznych substancji konserwujących i przeciwutleniających. Tutaj pojawia się dość istotne zagadnienie: jaki rodzaj karmy mokrej powinien wybrać opiekun psa, aby mieć pewność, że jej jakość będzie odpowiednia. Jakość karmy mokrej determinowana jest poprzez zawartość wszystkich mięsnych składników odżywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego przy jednoczesnym braku substancji niepożądanych tj. substancji zapachowych, poprawiających smak, syntetycznych witamin, czy ograniczeniu do minimum składników mineralnych będących wynikiem reakcji chemicznych.

W jakich przypadkach lepiej jest karmić psa karmą mokrą?

Szczególnie polecane jest stosowanie karm mokrych u psów rosnących oraz wymagających dostarczenia łatwostrawnych składników odżywczych, w przypadku regeneracji i rekonwalescencji po chorobie. Postać karmy mokrej zapewnia prawidłowy przebieg procesów trawienia i wchłaniania w przewodzie pokarmowym.

Czy dodatki w postaci mięsa przepiórki, królika, wątroby wołowej i dorsza mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie czworonoga?

Wszystkie wspomniane surowce są cennym źródłem pełnowartościowego białka, którego skład aminokwasowy gwarantuje wysoką jakość biologiczną białka całej diety psa. Dodatkowo białko przepiórki i królika uzupełnia w aminokwasy białka pochodzące z innych zwierząt, szczególnie wieprzowiny i drobiu. Białko przepiórki jako nieliczne może stanowić podstawę diety psa bez konieczności jego urozmaicania w inne źródła białka. W surowcach, takich jak dorsz czy przepiórka dodatkowo występuje bardzo korzystny skład i proporcje kwasów tłuszczowych z rodzin n-3 i n-6. Z kolei wątroba wołowa stosowana w odpowiednich proporcjach oprócz wysokiej zawartości histydyny i leucyny – aminokwasów deficytowych szczególnie w produktach zbożowych, jest źródłem aktywnych metabolicznie retinoidów (pochodne witamin A) oraz witamin D. Każdy z wymienionych surowców sam w sobie jest cennym źródłem różnych grup substancji odżywczych, ale także stanowi istotny element urozmaicający skład karmy. Wybór karmy zawierającej zarówno niewielki dodatek omawianych surowców oraz takiej, w której będą one stanowiły podstawę składu surowcowego zależy od efektu jaki musi być zrealizowany w przypadku indywidualnego żywienia psa. Jeżeli wymagane jest stosowanie karmy bytowej, to zalecanym byłoby wykorzystanie karmy, w której wszystkie z omawianych surowców będą stosowane łącznie. Natomiast w przypadku psów np. rosnących lub w okresie regeneracji po chorobie opiekun psa może wziąć pod uwagę stosowanie karm z dużym udziałem w składzie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego z przepiórki, dorsza czy królika.