Czym karmić młodego kota?
Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.
Prawidłowe zbilansowanie kociej karmy jest niezbędne już w pierwszych dniach życia naszego czworonożnego podopiecznego. Pożywienie młodych organizmów ma do spełnienia kilka zadań. Podstawową rolą jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach zabezpieczających prawidłowy wzrost i rozwój. Dieta młodego mruczka powinna także kształtować nawyki żywieniowe. preferencje smakowe, a nawet jest ona pomocna w socjalizacji.
Jakie składniki zawiera zbilansowany i kompletny pokarm dla młodego kota?
W pierwszych dniach po odstawieniu pokarm kociąt przede wszystkim musi być bogaty w tłuszcz i białko – składniki, które dostarczą zarówno łatwo przyswajalną energię jak i materiał budulcowy dla rosnącego organizmu. Istotna jest jakość białka, które szczególnie w tym okresie powinno być pełnowartościowe i łatwostrawne, a jego ilość w diecie/karmie jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku rosnących psów.
Jakie są zalety karmy mokrej dla kota?
Karma mokra dzięki procesowi technologicznemu zachowuje wysoki poziom wilgotności charakterystyczny dla surowców, z których została wyprodukowana. Ten sam proces technologiczny gwarantuje utrzymanie wysokiej strawności wszystkich składników odżywczych, szczególnie tych, które stanowią podstawę żywienia kota, czyli białka i tłuszczu. W przeciwieństwie do karmy suchej, karma mokra odpowiedniej dobrej jakości produkowana jest z surowców nieprzetworzonych wcześniej, a dzięki sterylizacji w zamkniętym opakowaniu jednostkowym (puszka, saszetka) nie wymaga obecności syntetycznych substancji konserwujących i przeciwutleniających. Tutaj pojawia się dość istotne zagadnienie: jaki rodzaj karmy mokrej powinien wybrać opiekun kota, aby mieć pewność, że jej jakość będzie odpowiednia. Jakość karmy mokrej determinowana jest poprzez zawartość wszystkich składników odżywczych pochodzących głównie z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego przy jednoczesnym braku substancji niepożądanych tj. substancji zapachowych, poprawiających smak, syntetycznych witamin czy ograniczeniu do minimum składników mineralnych będących wynikiem reakcji chemicznych. Opiekun kota ma do wyboru trzy podstawowe typy karm mokrych: bardzo dokładnie zmielony bądź zhomogenizowany pasztet, „kawałki” karmy w sosie lub zalewie oraz karmę w postaci grubo mielonej mieszaniny surowców, gdzie możliwa jest identyfikacja poszczególnych surowców zarówno pochodzenia mięsnego jak i warzywnego. Jeżeli każda z karm zadeklarowana jest jako karma pełnoporcjowa – nie ma wystarczających dowodów na to, żeby którąś z tych karm faworyzować – każda ma bowiem dostarczyć składniki odżywcze zapewniając prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Alternatywą szczególnie dla karm mokrych typu „kawałki” w sosie jest karma makra, która powstała poprzez zmieszanie ze sobą grubo zmielonych: mięsa i surowców pochodzenia zwierzęcego, wśród których istnieje możliwość rozróżnienia poszczególnych z nich. Taka forma karmy w największym stopniu przypomina karmę domową oraz wyklucza możliwość wykorzystania w procesie technologicznym surowców i substancji, których w diecie kota nigdy by nie było. Zaletami karm mokrych odpowiedniej jakości są: wysoka wilgotność, wysoka strawność składników odżywczych, gwarantowana jakość mikrobiologiczna oraz brak konieczności dodawania substancji chemicznych o charakterze przeciwutleniaczy czy konserwantów. Dodatkowo, biorąc pod uwagę konieczność dostarczeniu kotu na każdym etapie jego rozwoju odpowiedniej ilości wody, karma mokra staje się najwygodniejszą formą utrzymania prawidłowego bilansu wodnego.