Artykuły

Białko w diecie kota

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg

Na pytanie odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.


Podstawą diety kota powinny być produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego. Jeśli dostarczamy kotu zbyt dużo węglowodanów, może dojść powstania nadwagi i otyłości oraz chorób im towarzyszących.

Jaki jest optymalny skład karmy mokrej dla dorosłych kotów?

Koty są zwierzętami mięsożernymi, dlatego też w podawanej im karmie podstawę powinno stanowić mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Wymaga tego specyfika przemian metabolicznych składników odżywczych zachodzących w organizmie kota. Ze względów smakowych, koty preferują białko zwierzęce, a prawdopodobnie decyduje o tym duża zawartość glutaminianu w mięsie, który pobudza kubki smakowe wrażliwe na smak umami. Należy podkreślić, że większość surowców pochodzenia zwierzęcego, oprócz białka jest także źródłem tłuszczu, który w równie istotny sposób wpływa na postrzeganie atrakcyjności danej karmy przez koty. W przypadku żywienia kotów, jednoznacznie należy zaznaczyć, że produkty pochodzenia zwierzęcego są lepszym źródłem białka, niż produkty pochodzenia roślinnego, których w diecie kotów nie powinno być zbyt dużo. W surowcach przeznaczonych do produkcji karm dla kotów szczególnie ważna jest zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych. Łosoś oraz kurczak to surowce będące źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należących do dwóch ważnych rodzin: kwasów n-3 i n-6. Ze względu na specyfikę metabolizmu pokarmu kotów, w przeciwieństwie do pokarmu psów, powinien zawierać większą ilość kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Najlepszym ich źródłem są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Dopiero w przypadku braku możliwości bilansowania ich składu w karmie za pomocą tych surowców stosuje się dodatki tłuszczów rybich i olejów roślinnych. W przypadku żywienia kotów dorosłych ilość tłuszczu w ich diecie powinna być znacząca.

Jakie niezbędne dodatki i składniki mineralne powinna zawierać karma?

Niezbędność składników pokarmowych uwzględniająca specyfikę potrzeb żywieniowych kotów jest udokumentowana i oparta na doniesieniach naukowych. Normy i zalecenia żywieniowe uwzględniają specyfikę metaboliczną każdego z dorosłych kotów. Stąd też przykładowo, ze względu na specyficzny metabolizm kotów, wśród niezbędnych składników w ich diecie musi znaleźć się tauryna. Ciekawym podejściem do żywienia kotów jest wykorzystanie związków biologicznie czynnych. Dzięki potwierdzonym naukowo właściwościom, stosowanie dodatków funkcjonalnych w karmach dla kotów zapobiega rozwojowi chorób, których mechanizm powstania związany jest ze zmniejszeniem ochrony przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym oraz procesami zapalnymi. Systematyczne dostarczanie „superskładników” daje gwarancję stymulacji i poprawy efektywności działania fizjologicznych mechanizmów przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Przykładowo, omułek nowozelandzki zielonowargowy jako źródło glikozaminoglikanów, chroni tkankę chrzęstną stawów oraz dostarcza cennych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Spirulina wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, odbudowując mikroflorę bakteryjną jelit. Z kolei dodatki takie jak ziele mięty pieprzowej oraz nasiona kozieradki, wspomagają procesy trawienne poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego i trzustkowego, a także regulują przemianę materii. Obecność w karmie dla kota siemienia lnianego, a wraz z nim wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 (głównie kwasu linolenowego) korzystnie wpływa na stan skóry i okrywy włosowej.