ABC żywienia psów dorosłych
Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.
Podstawową zasadą żywienia psa w każdym wieku jest dostosowanie ilości i jakości składników odżywczych do jego aktualnych potrzeb. Uwzględniamy masę ciała, aktywność fizyczną oraz takie stany fizjologiczne jak ciąża, czy laktacja.
Jakie są zasady żywienia psów dorosłych?
Jeżeli opiekun psa nie potrafi w sposób kompletny zbilansować dawki pokarmowej swojego psa najlepiej, żeby zastosował gotową, dobrze zbilansowaną karmę. Podawanie psu resztek ze stołu, nawet w postaci przekąsek, nie powinno być traktowane jako zalecany model żywienia. Długotrwale stosowany model żywieniowy powodujący zarówno niedobory, jak i nadmiary składników odżywczych w konsekwencji prowadzi do wystąpienia jednostek chorobowych, które w życiu dorosłego i starzejącego się psa stanowić mogą duży problem. Przykładem może być nadwaga i otyłość z objawami niedoborów składników odżywczych objawiających się złą kondycją skóry i sierści, nieprawidłowy rozwój układu kostno-stawowego, będący konsekwencją nieprawidłowej ilości i proporcji między składnikami mineralnymi. W tym przypadku nie tylko niedobory wapnia są groźne, ale także jego nadmiar. Szczególnie w diecie szczeniąt groźny jest nieprawidłowy stosunek wapnia do fosforu. Zasada, którą należy kierować się w żywieniu psów dotyczy także częstotliwości podawania posiłków. Młodym osobnikom podawać należy pokarm tak często jak to tylko możliwe, zmniejszając systematycznie ilość posiłków do dwóch dziennie w przypadku żywienia psa dorosłego.
Jakie są zalety żywienia karmą mokrą?
Karma mokra, dzięki procesowi technologicznemu zachowuje wysoki poziom wilgotności charakterystyczny dla surowców, z których została wyprodukowana. Ten sam proces gwarantuje utrzymanie wysokiej strawności wszystkich składników odżywczych, szczególnie tych, które stanowią podstawę żywienia psa, czyli białka i tłuszczu. W przeciwieństwie do karmy suchej, karma mokra, dobrej jakości produkowana jest z surowców nieprzetworzonych wcześniej. Dzięki sterylizacji w zamkniętym opakowaniu jednostkowym (puszka, saszetka) nie wymaga obecności syntetycznych substancji konserwujących i przeciwutleniających. Tutaj pojawia się dość istotne zagadnienie: jaki rodzaj karmy mokrej powinien wybrać opiekun psa, aby mieć pewność, że jej jakość będzie odpowiednia? Jakość karmy mokrej determinowana jest poprzez zawartość wszystkich składników odżywczych pochodzących głównie z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego przy jednoczesnym braku substancji niepożądanych tj. substancji zapachowych, poprawiających smak, syntetycznych witamin czy ograniczeniu do minimum składników mineralnych będących wynikiem reakcji chemicznych. Opiekun psa ma do wyboru trzy podstawowe typy karm mokrych: pierwszy to bardzo dokładnie zmielony, bądź zhomogenizowany pasztet, drugi „kawałki” karmy w sosie lub zalewie oraz ostatni, karmę w postaci grubo mielonej, gdzie możliwa jest identyfikacja poszczególnych surowców zarówno pochodzenia mięsnego jak i warzywnego. Alternatywą szczególnie dla karm typu„kawałki” w sosie jest karma mokra, która powstała poprzez zmieszanie ze sobą grubo zmielonych: mięsa i surowców pochodzenia zwierzęcego, wśród których istnieje możliwość rozróżnienia poszczególnych z nich. Taka forma karmy w największym stopniu przypomina karmę domową oraz wyklucza możliwość wykorzystania w procesie technologicznym surowców i substancji, których w diecie psa nigdy by nie było. Zaletami karm mokrych odpowiedniej jakości są: wysoka wilgotność, wysoka strawność składników odżywczych, gwarantowana jakość mikrobiologiczna oraz brak konieczności dodawania substancji chemicznych o charakterze przeciwutleniaczy czy konserwantów.