Artykuły

ABC zdrowej diety psa

4lapy-poradnik-dietetyczny.jpg

Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak
z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.


Każdy odpowiedzialny opiekun czworonoga powinien zadać sobie pytanie, czy jego podopieczny jest żywiony prawidłowo.

Jakie są zasady żywienia psów dorosłych?

Podstawową zasadą żywienia psa w każdym wieku jest dostosowanie ilości i jakości składników odżywczych do jego aktualnych potrzeb uwzględniających aktualną masę ciała, aktywność fizyczną oraz takie stany fizjologiczne jak ciąża, laktacja. Odmienne podejście do żywienia dorosłego osobnika wymuszają stany chorobowe bądź okresy regeneracji następujące bezpośrednio po nich. Jeżeli opiekun psa nie jest w stanie w sposób kompletny przygotować dawki pokarmowej swojego podopiecznego lepiej żeby zastosował gotową, dobrze zbilansowaną karmę komercyjną. Podawanie psu resztek ze stołu, nawet w postaci przekąsek nie powinno być traktowane jako zalecany model żywienia. Niedobory składników odżywczych nie muszą i najczęściej nie objawiają się w krótkiej perspektywie czasowej. Długotrwale stosowany model żywieniowy powodujący zarówno niedobory, jak i nadmiary składników odżywczych w konsekwencji prowadzi do wystąpienia jednostek chorobowych, które w życiu dorosłego i starzejącego się psa stanowić mogą duży problem. Przykładem niech będzie nadwaga i otyłość, którym towarzyszą oznaki niedoborów składników odżywczych objawiających się złą kondycją skóry i sierści czy nieprawidłowym rozwojem układu kostno-stawowego. Zasada, którą należy kierować się w żywieniu czworonogów dotyczy także częstotliwości podawania posiłków. Młodym osobnikom podawać należy pokarm tak często, jak jest to tylko możliwe, zmniejszając systematycznie ilość posiłków do dwóch dziennie w przypadku żywienia psa dorosłego.

Jakie błędy opiekuna psa mogą prowadzić do otyłości czworonoga?

Przede wszystkim w momencie, kiedy opiekun będzie gotowy na dostrzeżenie problemu nadwagi i otyłości u swojego psa, powinien wprowadzić zmiany w sposobie żywienia uwzględniające długoterminową zmianę ilości składników energetycznych oraz – co jest niezbędne – zwiększenie intensywności i ilości aktywności fizycznej dostosowanej do aktualnego stanu fizjologicznego organizmu. Proces redukcji masy ciała, powinien być długotrwały i stopniowy – tylko takie postępowanie gwarantuje utrzymanie prawidłowej masy ciała i wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych. Zawsze pamiętając o odpowiedniej ilości dobrej jakościowo karmy oraz aktywności fizycznej, możemy mieć pewność, że nasz pies nie będzie cierpiał w wyniku dolegliwości związanych z nadwagą bądź otyłością. Ważna uwaga: w ocenie kondycji psa należy uwzględnić fizjologiczne sezonowe wahania masy ciała i założyć, że ich zwiększona aktywność fizyczna w okresie wiosenno-letnim będzie naturalnym sposobem redukcji nadmiernej masy ciała zdobytej w okresie jesienno-zimowym. Nadwaga i otyłość w przeważającej liczbie przypadków są konsekwencją nieprawidłowego bilansu energetycznego tzn. wydatki energii są zbyt małe w stosunku do ilości energii pobranej wraz z pożywieniem. W definicję „pożywienia” wchodzą wszystkie produkty spożywcze wykorzystywane w żywieniu psa włączając karmę, przekąski oraz wszelkiego rodzaju smakołyki wykorzystywane np. w czasie spaceru. W niektórych przypadkach otyłość może towarzyszyć stanom chorobowym np. cukrzycy (sama otyłość zwiększa ryzyko powstawania insulinooporności i w dalszej perspektywie, otyłości) oraz zaburzeniom gospodarki hormonalnej np. przy niewydolności tarczycy. W ocenie nadwagi i stopnia otyłości u psów, nadmierną masę ciała najlepiej odnosić do przyjętej jako zalecana odpowiednia masa ciała. Przyjmuje się, że do 15% przekroczenia prawidłowej masy ciała to nadwaga, a powyżej tej wartości już otyłość.