Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie

Idea karm funkcjonalnych bazuje na udokumentowanych doniesieniach naukowych wskazujących na wysoką wartość poszczególnych substancji biologicznie czynnych. W świadomości opiekuna kota lub psa karma funkcjonalna powinna być kojarzona z żywnością, której spożywanie przez zwierzęta towarzyszące może w realny sposób zabezpieczyć je przed powstawaniem wybranych chorób.

Co to jest karma funkcjonalna?
W żywieniu zwierząt towarzyszących wykorzystywane są karmy bytowe, które z założenia mają pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Druga grupa to diety weterynaryjne, których rolą jest korygowanie postępowania żywieniowego i dostosowanie go do danej jednostki chorobowej. Pełnoporcjowe karmy bytowe są stosowane przez cały czas życia psa lub kota, natomiast diety weterynaryjne mogą być stosowane albo do ustąpienia objawów choroby lub do końca życia psa lub kota. Bardzo ciekawym podejściem do żywienia stają się pokarmy funkcjonalne, które poza wartością odżywczą wynikająca z obecności składników odżywczych dostosowanych do danego gatunku zwierzęcia. Zawierają w swoim składzie substancje biologicznie czynne, które spożywane przez dłuższy okres czasu wywierają efekt profilaktyczny w stosunku do wielu jednostek chorobowych.

Jak się komponuje karmę funkcjonalną dla kotów? Jakie zawiera składniki?
W przypadku karm funkcjonalnych, tak jak w przypadku każdej dobrej jakości karmy, najważniejsza jest jakość surowców, z których jest ona wyprodukowana. Wysoka wartość odżywcza, wynikająca przede wszystkim z doboru składników, stanowi bazę karmy funkcjonalnej, która dodatkowo zawiera substancje biologiczne czynne. Wśród nich najpopularniejsze są kwasy tłuszczowe (pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego), prebiotyki, drożdże, fitozwiązki i wiele innych. Każde z nich wywierają inne efekty i stymulują odmienne procesy metaboliczne. Stosowane łącznie, realnie działają profilaktycznie w stosunku do najczęściej spotykanych jednostek chorobowych dietozależnych.

W profilaktyce jakich jednostek chorobowych można stosować karmy funkcjonalne?
Stosowanie karm funkcjonalnych przynosi najbardziej oczekiwane efekty w przypadku chorób dietozależnych, których objawy, pojawiają się dopiero w dłuższej perspektywie czasu, w przypadku predyspozycji do powstawania danej choroby lub na skutek terapii lub zabiegu chirurgicznego (np. sterylizacja, kastracja). Stąd postępowanie żywieniowe w przypadku otyłości bądź predyspozycji do alergii może być podparte karmą funkcjonalną, która w swoim składzie dodatkowo zawiera substancje hamujące powstawanie danej jednostki chorobowej. Długotrwałe, systematyczne spożywanie karmy funkcjonalnej przyczynia się do hamowania procesów metabolicznych odpowiedzialnych za powstawanie danego schorzenia. W przypadku predyspozycji do otyłości ważna jest niska gęstość energetyczna przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej wartości odżywczej składników pokarmowych. Stąd też niska zawartość tłuszczu oraz obecność substancji zwiększających wodochłonność treści pokarmowej, dzięki którym szybciej stymulowany jest ośrodek sytości. Stosowanie karm funkcjonalnych daje opiekunowi pewność, że nie zmieniając dotychczasowego modelu żywienia oraz nie stosując dodatkowych suplementów diety może w efektywny sposób wpływać na profilaktykę chorób dietozależnych.