Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie

Wszystkie składniki odżywcze, których normy na dobowe zapotrzebowanie dla dorosłego kota zostały określone, są niezbędne. Pokarm mruczka musi być tak skomponowany, aby pokrywać je w 100%. Dotyczy to zarówno białek, tłuszczy, witamin, składników mineralnych jak i związków biologicznie czynnych.

Jakie są zasady żywienia kotów dorosłych?
Podobnie jak w przypadku żywienia każdego żywego organizmu, zasady żywienia kotów dorosłych polegają na dostosowaniu ilości oraz proporcji między poszczególnymi składnikami odżywczymi do specyficznych wymogów żywieniowych uwzględniających charakterystyczne dla kotów przemiany metaboliczne. Istotny jest także wymóg wskazujący na konieczność dostosowania ilości składników będących źródłem energii do zapotrzebowania energetycznego kotów.

Jakie niezbędne składniki powinna zawierać dieta kotów dorosłych?
Ze względu na specyficzny metabolizm kotów, wśród niezbędnych składników w ich diecie powinna znaleźć się tauryna. Tauryna jest produktem końcowym metabolizmu aminokwasów siarkowych i prawidłowo jest tworzona z aminokwasów zawierających siarkę: metioniny i cystyny. Koty w odróżnieniu od psów nie są w stanie syntetyzować wystarczającej jej ilości, a dodatkowo są specyficznie wrażliwe na jej niedobór, gdyż produkcja soli żółciowych niezbędnych do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników tłuszczowych jest całkowicie od niej uzależniona. Tauryna poza tym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, bierze udział w procesach związanych z rozrodem oraz spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku. Wśród innych niezbędnych składników są kwasy tłuszczowe nienasycone, a przed wszystkim kwas arachidonowy, który nie powstaje w wątrobie kotów ze względu na brak aktywności enzymów niezbędnych do tego procesu. Źródłami zarówno tauryny jak i kwasu arachidonowego są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego – stąd też wynika bezwzględność stosowania tych surowców w żywieniu kotów. Wśród innych różnic w żywieniu kotów i psów należy wyróżnić inne poziomy zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze, które w bezpośredni sposób zależą od różnego tempa procesów meta­bolicznych tych dwóch gatunków zwierząt.

Dlaczego żywienie kota wątróbką nie jest wskazane?
Wątroba, niezależnie od jakiego gatunku zwierząt rzeźnych pochodzi, jest źródłem tłuszczu, białka, witamin i składników mineralnych (ze szczególnym wskazaniem na żelazo, selen i miedź). Ze względu na wysoką gęstość energetyczną oraz wysoką zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie pochodnych retinolu, może być wykorzystywana w żywieniu kotów. Problemem staje się tylko wtedy, kiedy stanowi ona podstawę codziennej diety kota. Wątroba jest surowcem spożywczym, którego skład aminokwasowy nie jest pełny tzn. nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów w odpowiednich ilościach. Wątroba jak większość podrobów jest cennym źródłem lizyny, leucyny czy fenyloalaniny i jest wykorzystywana do bilansowania końcowego składu diety/karmy, ale nigdy nie może stanowić ich podstawy. Dodatkowo wysoka zawartość tłuszczu wyklucza stosowanie nadmiernych ilości tego surowca w żywieniu starzejącego się kota. Dlatego też, wątroba jako surowiec może znaleźć się w diecie dorosłego kota jako jej uzupełnienie, urozmaicenie, ale nie jako jej podstawa.