Artykuły

Karmić, ale jak?

42a4abfe8e33068b17817b783d3f1f33ozpk1101.jpg
dr inż.
Jacek Wilczak

Psa można karmić w różny sposób – pożywieniem, które przygotowujemy sami lub gotowymi karmami komercyjnymi. Każdy z modeli żywienia ma ma swoje zalety i wady, ale najważniejsze jest to, aby wybrać opcję najbardziej odpowiadającą nam i naszemu psu. Nie ma też wątpliwości, co do tego, że czworonożny przyjaciel powinien być żywiony w sposób dostosowany do jego wieku, aktywności fizycznej, stanu zdrowia oraz indywidualnych i rasowych cech.
Na pytania odpowiada dr inż. Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki, Katedry Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie.

Czym się kierować przy wyborze sposobu żywienia dla naszego podopiecznego?
Właściciele psów, podejmując się opieki nad towarzyszącymi im zwierzętami, biorą odpowiedzialność między innymi za to, że będą dostarczać im pokarm, który poza odpowiednią jakością, będzie zapewniał także wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminowe i mineralne. Właściciele mają do wyboru kilka sposobów/modeli żywienia i w przeważającej mierze tylko od nich zależy, który z nich zastosują w żywieniu swojego pupila. Zatem odpowiedź na pytanie – karma domowa czy gotowa? – wcale nie jest taka jednoznaczna.

Jakie są zalety podawania pupilowi suchej karmy?
Sucha karma dla psów zawiera bardzo niewielkie ilości wody i wysoką zawartość suchej masy, która jest wynikiem specyficznej obróbki termicznej 
w podwyższonej atmosferze i gwarantuje długi okres przydatności do spożycia (chociaż wymaga to dodatkowych zabiegów i dodatków).
Karmy suche zawierają różną ilość energii metabolicznej w przeliczeniu na 1g i dzięki temu mogą być produkowane z uwzględnieniem potrzeb energetycznych bardzo szerokiej grupy zwierząt – szczeniąt, psów dorosłych o zróżnicowanym wydatku energetycznym, czy psów aktywnych fizycznie. Zaletą karm suchych jest ich dokładne bilansowanie pod kątem zawartości wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mikro-, makroelementów i witamin. Właściciel musi tylko wiedzieć, jaką ilość karmy powinien wsypać psu do miski.
Dokładne przestrzeganie zaleceń producenta jest podstawowym warunkiem niedopuszczenia do rozwoju, m.in. otyłości u psów. Niezaprzeczalną zaletą karm suchych jest ich bezpieczeństwo stosowania. Karmy, w czasie produkcji oraz w już gotowym produkcie, przechodzą restrykcyjne badania jakości, dzięki czemu właściciele psów mają pewność, że są one bezpieczne.

Co jest walorem karm mokrych?
Rodzajem karmy, która oprócz karm suchych chętnie stosowana jest w żywieniu psów, jest karma mokra puszkowana. W tej kategorii karm mamy dwa rodzaje produktów: karma produkowana na bazie surowców pochodzenia mięsnego z ewentualnymi dodatkami zbożowymi (konserwa) i karma składająca się z zapieczonych identycznych fragmentów, składająca się głównie ze skrobi i innych surowców zbożowych z dodatkiem składników pochodzenia mięsnego w zalewie lub galaretce. Oba rodzaje karm mogą należeć albo do karm pełnoporcjowych, w których ilości składników odżywczych odpowiadają zapotrzebowaniu zwierzęcia, albo do karm uzupełniających, stosowanych jako dodatek do innych form żywienia psa.
W tej grupie karm na wyróżnienie zasługują karmy mokre składające się w przeważającej części ze składników pochodzenia mięsnego, zawierające mięso różnego gatunku oraz podroby, takie jak serca, wątrobę, nerki, śledzionę czy ozory. Dostępność składników odżywczych z takich surowców jest bardzo wysoka i zapewnia psu pokarm, który w dużym stopniu przypomina karmę przygotowywaną w domu.

A jeśli chcemy sami przyrządzać pożywienie dla naszego pupila?
Sposób żywienia psów na bazie surowców spożywczych wykorzystywanych w żywieniu pozostałych członków rodziny wzbudza zainteresowanie właścicieli, ale także duże obawy. Lęk właścicieli najczęściej związany jest z brakiem wiedzy na temat wymagań żywieniowych psów w różnych stanach fizjologicznych.
Karma przygotowywana w domu opiera się na ogólnie dostępnych surowcach spożywczych, najczęściej poddanych obróbce termicznej, dzięki czemu jest bezpieczna i nie stanowi zagrożenia mikrobiologicznego dla czworonoga. Niestety obróbka termiczna pozbawia je części składników odżywczych i mineralnych, dlatego należy przewidzieć te straty w czasie bilansowania dawki.

W jaki sposób właściwie zbilansować domową dietę dla psa?
Proponuję, aby przygotowywanie diety dla psa metodą domową skonsultować wcześniej z dietetykiem, który przekaże najważniejsze zasady żywienia dostosowane indywidualnie dla każdego czworonożnego przyjaciela.