Artykuły

Produkty niewskazane w diecie psa

38a4499ea4c702f39b9e9a1db36e697es13.jpg
Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.

Wiele czynników decyduje o zapotrzebowaniu psa na poszczególne składniki odżywcze. Bardzo ważne jest odpowiednie dobranie ich ilości do zapotrzebowania naszego czworonoga. Najważniejsze czyn­niki decydujące o zapotrzebowaniu na nie to: faza wzrostu, masa ciała, aktywność fizyczna, odmienne stany fizjologiczne jak ciąża, laktacja czy rekonwalescencja. Kolejnym ważnym czynnikiem jest przynależność psa do wzorca wielkości rasy. Suma wszystkich czynników decyduje o stosunku ilości energii do objętości karmy.

Jakie składniki powinna zawierać karma dla psa dorosłego?
Podstawą prawidłowej diety każdego organizmu jest dostosowanie ilości i jakości składników odżywczych do aktualnego zapotrzebowania. Wśród składników odżywczych są zarówno takie, które odgrywają rolę energetyczną (tłuszcze, węglowodany jak i budulcową (białka, kwasy tłuszczowe) oraz – co jest bardzo istotne – regulatorową (witaminy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, peptydy i aminokwasy czy roślinne związki biologicznie czynne). Ilość tych składników w codziennej diecie jest zależna od wielu czynników i to one muszą być uwzględnione w czasie komponowania diety bądź wyboru karmy. Wydaje się, że m.in. świadomość opiekuna w jaki sposób metoda produkcji karmy wpływa np. na wykorzystanie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym psa powinna być decydująca w wyborze najlepszej metody jego żywienia. Karma psa dorosłego musi bazować na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Tylko one, w odpowiednich ilościach i proporcjach dostarczają główne składniki odżywcze: białko, tłuszcz, składniki mineralne i witaminowe.

Jakie składniki są niewskazane dla psa?
Lista produktów absolutnie niewskazanych dla psów jest stosunkowo krótka i znajdują się na niej zarówno same produkty (czosnek, cebula itp.) jak i produkty normalnie spożywane przez psy, ale poddane wybranym formom obróbki (produkty grillowane, peklowane, marynowane, wędzone). Jeżeli pies spożyje przypadkowo jakiś produkt z powyższej listy, nie powinno być powodu do niepokoju – oczywiście założyć należy baczną obserwację. Problemem jest nieprawidłowe postrzeganie przez opiekunów psa wymienionych produktów jako elementów ich codziennej diety. Tutaj wielką rolę odgrywa edukacja opiekuna i wskazanie mu jak tego typu błędy mogą wpływać na jakość i bezpieczeństwo życia czworonoga. Dlatego też bazowanie na gotowych karmach o prawidłowym składzie surowcowym daje gwarancję, że opiekun nie będzie zmuszony do samodzielnego komponowania codziennych posiłków psa.

Ostatnio zdarzają się przypadki zatruć psów ksylitolem. Dlaczego ta substancja jest taka groźna?
Ksylitol jest alkoholem polihydroksylowym, nazywanym także alkoholem cukrowym o niskim indeksie glikemicznym, czyli jego spożycie w organizmie ludzkim powoduje powolne uwalnianie glukozy i powolne uwalnianie insuliny. Zaletą ksylitolu jest nieprzyczynianie się do promowania procesów fermentacyjnych w przewodzie pokarmowym człowieka. Ksylitol znalazł zastosowanie głównie w produktach spożywczych dedykowanych diabetykom. W przypadku psów nie jest to związek dla nich obojętny. Metabolizm ksylozy przebiega w wątrobie a jego przemiana w glukozę przebiega w wielu etapach i nie pozostaje bez wpływu na samą wątrobę. Najważniejszym problemem wynikającym bezpośrednio ze stosowania ksylitolu u psów jest jego bezpośredni wpływ na gwałtowne obniżenie stężenia insuliny we krwi, czemu towarzyszy hipoglikemia. Gwałtowny spadek glukozy we krwi może być niebezpieczny i w dłuższej perspektywie doprowadzić do niewydolności organizmu. Jeśli ksylitol jest dodatkiem do produktów spożywczych dedykowanych człowiekowi, to wykorzystanie w żywieniu psów każdego produktu typowego dla diety człowieka nie powinno być praktykowane.