Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.

W pokarmie podawanym kotom, podstawę powinno stanowić mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Wymaga tego specyfika przemian metabolicznych mruczących czworo­nogów. Ze względów smakowych, koty preferują białko zwierzęce.

Jakie składniki karmy spełniają wymagania żywieniowe dorosłego kota?
Koty są zwierzętami mięsożernymi, dlatego też w podawanym im pokarmie podstawę powinno stanowić mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Ze względów smakowych, koty preferują białko zwierzęce, a prawdopodobnie decyduje o tym duża zawartość glutaminianu w mięsie, który pobudza kubki smakowe wrażliwe na smak umami. Smak ten, jest jednym z pięciu podstawowych odbieranych przez kubki smakowe zlokalizowane na języku przez receptory kwasu glutaminowego. Dla odróżnienia został odseparowany od smaku słonego. Należy podkreślić, że większość surowców pochodzenia zwierzęcego, oprócz białka, jest także źródłem tłuszczu, który w równie istotny sposób wpływa na postrzeganie atrakcyjności danej karmy przez koty. W przypadku żywienia kotów, jednoznacznie należy zaznaczyć, że produkty pochodzenia zwierzęcego są lepszym źródłem białka, niż produkty pochodzenia roślinnego, których w diecie kotów nie powinno być zbyt dużo. 

Jakie rodzaje mięsa są stosowane w kocich karmach i dlaczego?
Podobnie jak w przypadku każdego organizmu mięsożernego, dieta kota powinna bazować na urozmaiconych źródłach białka i tłuszczu. Zasada jest podobna jak w przypadku diety psa – urozmaicenie ograniczone do niezbędnego maksimum. Celowo używam takiego sformułowania, gdyż zbyt częste zmiany w składzie diety domowej kota mogą spowodować u nich niechęć do pobierania nowych surowców, a w konsekwencji do odmowy pobierania pokarmu. Związane jest to z pojęciem fobii związanej z pobieraniem pokarmu, dlatego mimo, że należy stosować urozmaicenie składu dawki pokarmowej kota, nie powinno to polegać na podawaniu całkowicie różnych dawek w krótkich odstępach czasowych. Wśród surowców z kategorii „mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego” dedykowanych kotom, nie ma ograniczeń. Każdy rodzaj mięsa niesie ze sobą różnorodną wartość odżywczą. Zwróciłbym tylko uwagę na powszechne postrzeganie mięsa jako źródła wyłącznie białka, podczas gdy jest ono cennym źródłem kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodzin n-3 i n-6.

Co daje zdrowiu kota dodatek oleju lnianego, witaminy E, cynku?
Ze względu na specyficzny metabolizm wątroby kotów, wśród niezbędnych składników w ich diecie powinien znaleźć się szereg substancji odżywczych. Wspominając o olejach roślinnych, witaminie E i cynku – wszystkie te surowce są obecne w diecie kota żywionego urozmaiconą dawką domową, lub pełnoporcjową karmą komercyjną. Natomiast w specyficznych stanach fizjologicznych ich ilość w pożywieniu dorosłego kota może być deficytowa. Bilansując profil kwasów tłuszczowych diety kota, można uwzględnić oleje roślinne np. olej lniany, ale tylko pod warunkiem ich odpowiedniej ilości, właściwych proporcji. Właściwa ilość kwasów tłuszczowych, wpływa na utrzymanie odpowiedniej równowagi między procesami zapalnymi, a przeciwzapalnymi, odpowiada też, za prawidłową kondycję skóry i jej przydatków, w tym włosów. Suplementacja diety olejem roślinnym np. lnianym, łącznie z witaminą E i cynkiem, może być zalecana w celu poprawy funkcji organizmu, które ulegają pogorszeniu w czasie procesu jakim jest starzenie się.