Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.

Idea karm funkcjonalnych bazuje na założeniu, że oprócz dostarczania podstawowych składników odżywczych, które podtrzymują wszystkie funkcje życiowe psa, może także zawierać dodatkowe czynniki działające ochronnie i dietoprofilaktycznie w stosunku do wybranych jednostek chorobowych lub dolegliwości wynikających z predyspozycji rasowych.

Dlaczego stosuje się karmy funkcjonalne?
Indywidualizacja żywienia psa bazuje na możliwości wykorzystania w jego żywieniu konkretnej, dopasowanej do jego indywidualnych potrzeb karmy. Stosuje się je przede wszystkim w celu profilaktyki rozwoju chorób dietozależnych – otyłości, cukrzycy, chorób zwyrodnieniowych stawów, predyspozycjach do alergii pokarmowych oraz w celu ochrony organizmu przed dolegliwościami związanymi ze starzeniem się.

Czy żywienie ma wpływ na stawy psa?
Podstawowym czynnikiem profilaktycznym w ochronie przed rozwojem chorób stawów jest prawidłowy stosunek wartości odżywczej karmy do ilości energii. Nadmierny pobór energii w stosunku do zapotrzebowania, skutkuje powstawaniem nadwagi i otyłości, czyli głównych czynników przyspieszających pojawienie się problemów z prawidłowym funkcjonowaniem stawów. Szczególnie u psów ras dużych i olbrzymich. Przy zachowaniu prawidłowej ilości przyjmowanych składników energetycznych, można wprowadzić do diety psa substancje czynne które chronią chrząstkę stawową. Mechanizm ich działania związany jest z hamowaniem zmian zwyrodnieniowych. Na powierzchni chrząstki dochodzi do mikrouszkodzeń i nadżerek, tworzą się nieprawidłowe struktury, ulega zmniejszeniu ilość mazi stawowej, zwęża się szpara stawowa i w konsekwencji pojawia się ból i ograniczenie ruchomości stawu. Substancje czynne chondroityna i glukozamina regenerują chrząstki stawowe i zapobiegają mikrouszkodzeniom. Witamina C stymuluje syntezę kolagenu, jest silnym hydrofilowym przeciwutleniaczem. Metylosulfometan wywiera działanie przeciwzapalne. Ze względu na kontrolę procesu zapalnego towarzyszącego rozwojowi chorób zwyrodnieniowych stawów konieczne jest uwzględnienie  w diecie psów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3.

Czy karma może mieć wpływ na mikroflorę jelitową i procesy immunologiczne?
W jaki sposób? Poprzez obecność w karmie psa (na każdym etapie jego rozwoju) składników węglowodanowych o działaniu prebiotycznym, może ona kształtować profil mikroflory jelitowej. Przez to także profil komórek układu immunologicznego, znajdujących się w ścianie przewodu pokarmowego. Zdolność modyfikacji profilu mikroflory jelitowej wydaje się obecnie głównym czynnikiem profilaktycznym w rozwoju wielu chorób, nie tylko przewodu pokarmowego. Zależność między składem karmy, profilem mikroflory jelitowej, a rozwojem takich chorób jak: choroby zapalne przewodu pokarmowego, alergie pokarmowe, otyłość, odporność nieswoista, są obecnie potwierdzane licznymi badaniami naukowymi. Mechanizm działania prebiotyków: frakcji włókna pokarmowego, mannooligosacharydów, frukooligsacharydów, beta-glukanów polega na kontrolowaniu ilości mikroflory patogennej w treści jelita na zasadzie selektywnego dostarczania składników energetycznych tylko do mikroorganizmów pożytecznych (probiotyków), wytwarzaniu metabolitów o działaniu immunosupresyjnym oraz „drażnieniu” komórek układu odpornościowego przewodu pokarmowego.