Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie.

Bazując na normach, badaniach i nowoczesnych zaleceniach żywieniowych powstała karma BASF. Założeniem było maksymalne wykorzystanie surowców i zawartych w nich składników odżywczych. Równie ważne – ograniczenie do niezbędnego minimum dodatków.

Dlaczego karmy BASF są odzwierciedleniem naturalnego pokarmu?
Rynek gotowych karm dla psów głównie bazuje na produktach przetworzonych. Dlatego też istnieje konieczność uzupełniania strat wartości odżywczej zachodzących w czasie procesu technologicznego. Wykorzystuje się do tego celu źródła składników mineralnych i witamin w postaci gotowych mieszanek. Chcąc w jak największym stopniu upodobnić żywienie współczesnego psa do jego przodków w czasie udomowiania, w karmie BASF zastosowane zostały tylko i wyłącznie surowce, dzięki którym nie ma konieczności wzbogacania karmy w dodatkowe źródła składników witaminowych i w niewielkim stopniu mineralnych. Natomiast podstawę karmy stanowią surowce, które jak zawsze stanowią jedyne źródło pełnowartościowego białka i tłuszczu – a są nimi mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Zakładamy, że pies w czasach jego udomowiania spożywał głównie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego oraz te surowce, którymi żywił się człowiek. Postać i skład karmy BASF pozwalają twierdzić, że wśród karm gotowych jest to alternatywa dla karmy domowej, a jednocześnie w największym stopniu nawiązująca do naukowych postulatów o uwzględnienie fizjologicznych mechanizmów trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

Dlaczego w skład tej karmy nie wchodzą produkty zbożowe i czym są zastąpione?
W karmie BASF nie są obecne surowce zbożowe, a ilość węglowodanów jest kontrolowana dzięki niskiej zawartości warzyw i owoców, które w tym przypadku są traktowane głównie jako źródło wartościowych substancji bioaktywnych: fitozwiązków, prekursorów witamin i składników mineralnych.

W jaki sposób karmy BASF dostosowane są do procesów zachodzących w przewodzie pokarmowym psa?
Główne założenie bazuje na możliwości wykorzystania fizjologicznych mechanizmów trawienia i wchłaniania składników odżywczych zachodzących w przewodzie pokarmowym psa. Dotyczy to wszystkich składników odżywczych: białek, tłuszczy, składników mineralnych i witamin. Stąd też ich źródłami są różnorodne surowce wcześniej nieprzetworzone. Obecność mięsa wraz z przylegającym do niego układem kostnym i chrzęstnym gwarantuje utrzymanie prawidłowych stosunków ilościowych pomiędzy poszczególnymi składnikami mineralnymi i witaminami – głównie między wapniem a fosforem. Niezmiernie ważna jest obecność w masie mięsno-kostnej kwasów tłuszczowych, szczególnie tych deficytowych w innych surowcach pochodzenia zwierzęcego. Zawartość kwasów DHA i EPA w szpiku kostnym niweluje konieczność ich suplementacji z innych surowców np. tranu. Obecność drobno zmielonych kości w karmach BASF dodatkowo stanowi balast dla przewodu pokarmowego, dzięki czemu następuje regulacja procesów trawienia oraz przede wszystkim wchłaniania innych składników odżywczych. Osiągnięte w ten sposób uczucie sytości minimalizuje ryzyko powstania nadwagi. Innym ważnym elementem jest konsystencja karm i obecność różnych struktur, fragmentów o różnej wielkości. To one w największym stopniu stymulują aktywność motoryczną jak i wydzielniczą przewodu pokarmowego, pobudzają wydzielanie zarówno enzymów trawiennych jak i hormonów, które w następnej kolejności wpływają na pozostałe funkcje organizmu.