Codzienna dawka pożywienia naszego czworonoga powinna być prawidłowo zbilansowana. Od jakości dostarczanego pokarmu zależy bowiem zdrowie i dobre samopoczucie naszego psa. Wysiłki nas, opiekunów, nie zawsze odnoszą jednak pożądany skutek, gdy mamy do czynienia z psem, który nie chce jeść. Pomóc w tym może uatrakcyjnienie smakowitości karmy.

Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie
Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie

Co to jest smakowitość karmy i jakie ma znaczenie w żywieniu psów dorosłych?
Smakowitość jest pojęciem bardzo szerokim i jak się okazuje wiele czynników na nią wpływa. Najogólniej smakowitość można określić jako zespół cech fizycznych, chemicznych i reologicznych wpływających na atrakcyjność karmy i chęć jej pobierania, w tym przypadku przez psy. Jest ona także konsekwencją indywidualnych preferencji psa i bez względu na starania opiekuna czy producenta, dany osobnik może traktować karmę zarówno jako atrakcyjną, bądź nieatrakcyjną.

Jakie dodatki żywieniowe są niezbędne w diecie psów dorosłych i jakie mają one znaczenie dla potencjału zdrowotnego?
Żadna z metod karmienia nie wyłącza stosowania w żywieniu dorosłych psów związków biologicznie czynnych, które zgodnie z wiedzą opiekuna mogą stanowić cenne uzupełnienie diety. W większości karm komercyjnych producenci stosują szereg takich związków czyniąc je karmami pełnoporcjowymi, pokrywającymi – na podstawie dotychczasowej wiedzy naukowej – zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Szczególnie istotne z punktu widzenia wpływu na utrzymanie optymalnego stanu zdrowia psów dorosłych są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim te z rodziny n-3 i ich końcowe metabolity – kwasy EPA i DHA. Dlatego też po raz kolejny należy zaznaczyć, że stosowanie samego chudego mięsa nie jest rozwiązaniem zalecanym. Cennym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 są bowiem tłuszcze zarówno pochodzenia roślinnego (oleje wiesiołkowy, lniany, z ogórecznika, rzepakowy) jak i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (skórki drobiowe, tłuste mięso, tran). Rola tych kwasów jest nie do przecenienia: odpowiadają one za prawidłowy rozwój układu nerwowego, modulują reakcje odpornościowe i kontrolują procesy zapalne.  W karmie dedykowanej psom dorosłym powinny znaleźć się źródła składników o charakterze prebiotycznym, które regulują i stymulują rozwój przewodu pokarmowego oraz flory bakteryjnej w nim się znajdującej, a także niwelują skutki ewentualnej nietolerancji pokarmowej. Związkami o udowodnionych właściwościach prebiotycznych są np. mannooligosacharydy, bądź fruktooligosacharydy, które posiadają tę przydatną cechę, że podawane młodym organizmom nie stymulują procesów fermentacyjnych i nie przyczyniają się do powstawania biegunek. Wyniki badań naukowych zwracają uwagę na bardzo pozytywny wpływ beta-glukanów na rozwój przewodu pokarmowego ze szczególnym wskazaniem na selektywną stymulację komórek układu odpornościowego wchodzących w skład skupisk tkanki limfoidalnej wbudowanej w ścianę przewodu pokarmowego.

Jaka powinna być proporcja spożywanych warzyw i owoców w diecie psa? Które są szczególnie wskazane?
Owoce i warzywa są cennym dodatkiem do codziennej diety psa. Ważna jest tylko ich ilość  – szczególnie w przypadku owoców. Są one źródłem cukrów prostych, które bardzo szybko mogą ulegać fermentacji w przewodzie pokarmowym powodując przejściowe rozluźnienie stolca. Przez niektórych opiekunów może to być mylnie interpretowane jakością karmy. Warzywa, zarówno w postaci surowej jak i gotowanej są ciekawą formą przekąski – bezpiecznej, niskokalorycznej i dostarczającej substancji biologicznie czynnych.