Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie
Na pytania odpowiada dr Jacek Wilczak z Zakładu Dietetyki w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW w Warszawie

Dieta monobiałkowa jest zbilansowana w oparciu o jedno i tylko jedno źródło białka – niezależnie od jego pochodzenia. Jeżeli czworonogi wykazują objawy alergii pokarmowej, należy dobrać dla nich karmę, która wyklucza obecność białka powodującego alergię.

Dla jakich psów mogą być przeznaczone karmy jednobiałkowe?
W karmie monobiałkowej źródłem białka jest jeden wyselekcjonowany surowiec – naj­częściej jest to mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Unika się w konstruowaniu karm monobiałkowych obecności innych źródeł białka, włączając w to także białko pochodzące z surowców roślinnych (np. zbóż, warzyw strączkowych). Karma monobiałkowa jest wskazana przede wszystkim dla psów z rozpoznaną alergią pokarmową, a także w celu jej zdiagnozowania lub wykluczenia. Objawy pojawiają się po spożyciu danej karmy, są nimi m.in.: zaniepokojenie, drapanie czy obrzęki błony śluzowej – mogą być powodem podejrzenia alergii pokarmowej.

W jakich przypadkach należy bezwzględnie stosować taką karmę?

Karmę monobiałkową stosuje się w przypadku już stwierdzonej alergii pokarmowej lub podejrzeń w stosunku do jej wystąpienia. Dużym problemem jest prawidłowe wskazanie na białko alergizujące. Reakcję immunologiczną powoduje przejściowy lub powtarzający się w pewnych odstępach czasu kontakt z alergenem, a nie stała jego obecność w karmie – co utrudnia dodatkowo prawidłową diagnozę. Chcąc odpowiednio postąpić, należy najpierw przez okres kilku dni zastosować dietę eliminacyjną,  pozbawioną białka pochodzenia zwierzęcego, a dopiero potem wprowadzać poszczególne karmy monobiałkowe. Obserwacja jest podstawowym czynnikiem diagnostycznym. Przy braku objawów alergii, możemy mieć większą pewność, że zastosowane w karmie białko jest odpowiednie. Jednak wcale nie wyklucza to pojawienia się objawów alergii pokarmowej po pewnym czasie.

Jakie są zagrożenia dla zdrowia psa jeśli właściciel nie uwzględni jego potrzeb żywieniowych?
Konsekwencją nie dostosowania codziennej diety do stanu zdrowia – w tym przypadku do alergii pokarmowej, jest zaognienie się stanu zapalnego skóry, bądź krwawienia powodujące trudności w gojeniu się ran oraz ogólne, bardzo złe samopoczucie psa. W przeciwieństwie do alergii pokarmowej rozpoznanie nietolerancji pokarmowej, może być łatwiejsze. Traktując nietolerancję jako reakcję, głównie ze strony przewodu pokarmowego na złej jakości produkt lub substancję obcą, łatwiej jest zidentyfikować przyczynę zaistniałej sytuacji. Postępowanie żywieniowe ogranicza się wtedy do diety eliminacyjnej, łatwostrawnej bądź głodówki(przez krótki okres czasu).

Jaki może być przykładowy skład diety monobiałkowej?
Karmy monobiałkowe muszą zawierać wszystkie składniki w odpowiednich ilościach i charakteryzować się wysoką strawnością. Źródłem białka może być tylko jeden gatunek mięsa. Zagadnieniem, które stwarzać może największy problem, jest urozmaicenie źródeł białka, w celu zachowania wysokiej wartości biologicznej. Dobrej jakości karmy monobiałkowe są oparte na bardzo wysokiej jakości surowcach pochodzenia zwierzęcego, dbając o to, aby poprzez wysoką zawartość poszczególnych aminokwasów, ich suma świadczyła o wysokiej wartości biologicznej białka karmy. Pamiętać także należy aby pozostałe surowce karmy nie były źródłem alergennego białka – stąd w tego typu karmach nie powinno znaleźć się białko sojowe. Wszystkie inne surowce karmy poprzez zawartość substancji o udokumentowanych właściwościach przeciwzapalnych (kwasy tłuszczowe n-3) czy właściwościach przeciwutleniających, takich jak warzywa, dodatkowo wpływają na wysoką wartość odżywczą całej karmy.