Artykuły

Żywienie psów z problemami alergicznymi

fe10264e6f03fafa02233ba5e0494410s10.jpg
Na pytania odpowiada lek. wet. Jagoda Banach z całodobowej przychodni weterynaryjnej w Warszawie.

Alergia pokarmowa występuje coraz częściej u psów. Mechanizm powstawania alergii polega na nieprawidłowej reakcji limfocytów na czynniki środowiskowe. W przypadku już stwierdzonej alergii pokarmowej lub podejrzeń w stosunku do jej wystąpienia stosuje się karmę monobiałkową.

Jak odróżnić nietolerancję pokarmową od alergii?
Nadwrażliwość pokarmowa to określenie jakiego używa się w stosunku do wszelkich nietypowych reakcji organizmu czworonoga na spożywane pokarmy. Najczęściej są to alergia i nietolerancja pokarmowa. Ta pierwsza jest związana z upośledzeniem układu odpornościowego. Natomiast nietolerancja pokarmowa to zespół chorobowy, który związany jest z problemami w trawieniu i wchłanianiu spożytego pokarmu.

Czym różni się nietolerancja pokarmowa od alergii?
Zarówno alergia pokarmowa jak i nietolerancja pokarmowa występują dość często u psów. Objawy obu chorób są podobne więc można je łatwo pomylić. Ze względu na etiologię, niepożądane reakcje na pokarm można podzielić na te o podłożu immunologicznym i podłożu nieimmunologicznym. Alergia pokarmowa to najprościej mówiąc reakcja immunologiczna na składnik lub składniki pokarmu. W przypadku nietolerancji pokarmowej układ odpornościowy nie bierze udziału w procesie jej powstania.

Czy alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku i u każdego psa? Czy istnieją predyspozycje rasowe do jej powstawania?
Alergia pokarmowa występuje powszechnie u psów. Może wystąpić w każdym wieku począwszy od co dopiero odstawionych od matki szczeniąt po psy w zaawansowanym wieku nawet kilkunastoletnie. Najczęściej obserwuje się ją u psów w przedziale wiekowym 2-5 lat. Może jednak wystąpić u czworonogów spożywających ten sam pokarm przez wiele lat. Predysponowane rasy to: owczarek niemiecki, buldog francuski, buldog angielski, golden retriever, west highland white terrier czy mops.

Jak manifestują się problemy alergiczne u psów?
Do najbardziej charakterystycznych objawów należy niesezonowy świąd, który często nie odpowiada na leczenie steroidami. Może być on miejscowy lub uogólniony. Najczęściej obejmuje uszy, łapy, pysk, szyję, okolicę pachową lub pachwinową. Skóra jest w tych miejscach zaczerwieniona. Na skutek samouszkodzeń dochodzi do powstania wyłysień, przeczosów, blizn, strupów a nawet hiperpigmentacji. Często dochodzi do wtórnych zapaleń skóry. U niektórych psów świąd może być na tyle łagodny, że jedynym jego objawem są nawracające zapalenia ucha zewnętrznego. Objawy żołądkowo-jelitowe mogą obejmować wymioty, biegunkę, bóle brzucha, wzdęcia. Natomiast występują one u 20-30% przypadków.

Na czym polega korzystne działanie diety hipoalergicznej?
Korzyści wynikające z zastosowania diety hipoalergicznej wynikają najprościej mówiąc z jej składu. Składa się najczęściej z tzw. hydrolizatu białkowego. Są to białka, które zostały poddane hydrolizie do peptydów i aminokwasów. Proces ten obniża ich antygenowość i alergenność. Dieta eliminacyjna stanowi też najważniejszą metodę diagnostyczną służącą do rozpoznania alergii pokarmowej.

Dlaczego suplementacja kwasami Omega-3 jest wskazana przy problemach skórnych?
Kwasy tłuszczowe Omega-3 ze względu na swoje naturalne działanie przeciwzapalne są często stosowane w przypadku nadwrażliwości pokarmowej. Doustna suplementacja kwasów tłuszczowych pomaga kontrolować świąd w 20-50% przypadków. Terapię należy stosować przez minimum 8-12 tygodni. W kombinacji z lekami antyhistaminowymi lub z glikokortykosteroidami często pozwala też na zmniejszenie dawek tych leków. Utrzymują skórę i okrywę włosową w dobrej kondycji również w przypadku zapaleń i dermatoz o innej etiologii.